01 maj 2013

En typiskt Svensk orättvisa

Jag har funderingar på att operera mina ögon för att bli av med min närsynthet. Tänk att kunna vakna på morgonen och se mer än suddiga konturer! Men det är såklart inte gratis med en ögonoperation. Runt 35.000kr ser priset ut att ligga på i dagsläget.

Det finns dock ett sätt att radikalt minska kostnaderna. Genom ett bruttolöneavdrag kan arbetsgivaren stå för kostnaden vilken istället dras från din lön. På så sätt undviker du skatt och kommer undan med runt halva priset! Många företag erbjuder detta till anställda och jag är övertygad om att detta är en uppskattad löneförmån.

Men som vanligt när det gäller skatteregler är de inte designade med rättvisa som ledord. Du måste nämligen vara anställd för att kunna få detta förmånliga avdrag. Förvissa självklart med tanke på namnet bruttolöneavdrag. Men varför skapas sådana regler från början? Varför får inte jag, som är företagare med en enskild firma, tillgång till sådana förmåner? Och alla arbetslösa, studenter och pensionärer? Sådana som i princip garanterat har en mer ansträngd ekonomi än anställda. Försöker dom medvetet bygga upp ett utanförsamhälle på Skatteverket?

Och det är inte heller självklart att den som faktiskt är anställd kan få ett sådant avdrag. Det är ju helt upp till företaget om det är intresserat av att erbjuda detta till sina anställda. Så glöm att AB Skum & Rask skulle bry sig om sina anställdas förmåner. Eller att ett litet företag utan dedicerad ekonomiavdelning kommer ha resurser att hantera detta. Jag var själv anställd på ett företag och frågade om de kanske kunde erbjuda ett friskvårds-gymkort till mig. Men det gick inte. Fanns inga resurser att hantera den extra administration som det skulle innebära. Så jag fick hosta upp med pengarna till gymkortet själv.


Idealet i Sverige har sedan länge varit att du ska vara anställd på ett större företag. Självklart ska du vara med i facket och inte ha några egna åsikter. Följer du idealet kommer du antagligen ha en ganska skyddad tillvaro. Men om detta inte passar dig och du du vill gå din egen väg, och exempelvis starta eget företag så får skylla dig själv eftersom allt i samhället tycks vara uppbyggt för att passa idealmodellen och inte uppmuntra folk att avvika denna. Detta synsätt har präglat stora delar av det Svenska samhället under lång tid. Även om det inte är lika uttalat idag så gör det sig ständigt påmint när regler som ovan sätter käppar i hjulet för den som är annorlunda.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: