01 oktober 2011

Prova en ny PDF-läsare! Mina två favoriter.

Sedan Adobe skapade dokumentformatet PDF har det blivit en de facto standard för att publicera dokument på nätet. Långt ifrån alla känner dock till att det är ett öppet format, och att vem som helst i princip kan skapa program som läser eller på annat sätt hanterar pdf-filer.

Eftersom det var Adobe som skapade och underhåller formatstandarden har dom också alltid legat längst fram när det gäller mjukvara relaterad till formatet. Framförallt Adobe Reader åtnjuter sannolikt nästintill monopol på att läsa PDF-dokumemnt. Men det finns andra pdf-läsare också. Det finns många anledningar att välja en annan läsare än Adobe Reader. En är utökad funktionalitet. En annan är högre säkerhet. En tredje är att man slipper dessa eneverande dagliga uppdateringarna som tycks dyka upp varje gång man startar datorn. Här tänkte jag plocka fram två alternativa pdf-läsare som jag gillar!


Sumatra PDF är min favorit just nu. Anledningen är att det är en supersnabb läsare som är väldigt smidig att använda. Här får du inga onödiga finesser, och avancerade funktioner som att fylla i formulär stöds inte. Men för det mesta är man bara intresserad av att läsa dokument, och då fungerar denna lilla pärla ypperligt!

Sumatra PDF

Det andra programmet jag vill lyfta fram heter PDF-XChange Viewer. Det är inte lika snabbt, men erbjuder i gengäld ett antal finesser som man måste betala för i andra läsare. Det jag främst fastnat för är möjligheten att annotera och märka upp dokument på olika sätt. Markera text med olika färger, rita figurer, lägg till text osv. Allt är väldigt smidigt, och med detta verktyg kan jag tycka man tar ett stort steg närmre sättet man annars arbetar med riktiga papper. Jag har sett andra utvecklare erbjuda annoteringar i sina gratis pdf-läsare, men då man sparar sina dokument lägger de till en vattenmärkning, vilket gör det tämligen värdelöst. PDF XChange Viewer har också finesser man kan låsa upp genom att betala, men de är mycket mer generösa med vad man får i gratisversionen.

PDF XChange Viewer

Båda dessa program finns i s.k. "portabla" versioner. Det innebär att det går att ladda ner programmen i en zip-fil som man bara packar upp och sedan kan man köra programmet direkt, utan någon installation. Perfekt om man bara vill program på programmet, eller om man vill ha med sig det på en usb-sticka. En annan stor fördel är att man som sagt slipper installationen. Åtminstone PDF XChange Viewer försöker pracka på en saker utöver själva programmet som man inte vill ha, och som man aktivt måste kryssa bort under installationen. Så om du väljer installationen, var noggrann med att välja avancerad installation och kontrollera så att dom inte installerar mer än du vill ha!

Värt att nämna är också programmet Bullzip PDF Writer. Om du någonsin behöver skapa PDF:er är detta programmet för dig. Det installerar sig som en virtuell skrivare i din dator. Sedan är det bara att "skriva ut" i vilket program som helst, för att skapa en PDF! Precis som för läsarna är Bullzip inte unikt, men det är den bästa PDF-skrivaren jag hittat som inte trycker in vattenmärke i resultatet.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: