02 september 2011

Scientologerna ljuger i sin marknadsföring

klicka för att förstora
Scientologerna passade på under nyss avslutade Malmöfestivalen att försöka locka till sig potentiella byten genom att marknadsföra sin "Dianetik" - ett påhitt av Science-Fiction författaren L. Ron Hubbard, utan vetenskaplig förankring. De arbetade som vanlig med att sprida sina flygblad, och jag passade på att norpa åt mig ett som satt fast på en pakethållare. På det läser jag följande:

"Vi använder endast 10 % av vår INRE potential."   Albert Einstein

Jasså, verkligen. Intressant att Einstein, en teoretisk fysiker, var så insatt i den mänskliga hjärnan att han kunde göra ett sådant uttalande! Det kunde han såklart inte. Argumentum ad verecundiam kallas detta argumentationsfel, när man hänvisar till en auktoritet trots att denna inte är expert på området i fråga.

Men sa Albert Einstein verkligen detta då? En snabb sökning visar att Einstein inte alls gjort detta uttalande, men att det dock verkar vara populärt att hänföra denna vandringssägen till honom.

Jaha, men det kvittar väl. Poängen är ju att vi bara använder en bråkdel av vår hjärna. Men även det är ett falsk påstående som blivit debunkat för länge sedan.

Det här är inga nyheter. Det går hur snabbt som helst att ta reda på lite bakgrundsinformation om 10% av hjärnan myten, vilket man rimligtvis också bör göra om man tänker basera sin reklam på det. Slutsatsen måste alltså bli att Scientologerna medvetet ljuger i sin marknadsföring. Inte för att jag tror att detta förvånar någon.

Scientologerna vet att deras namn inte har världens bästa stämpel. Därför skriver man inte i klartext vem man är i sin marknadsföring, utan kallar det för Dianetik-Center i Malmö. Man använder också namnet Kommitén för Mänskliga Rättigheter. Det låter ju fint och officiellt, lite som ett FN-organ eller så. Men det är alltså bara ännu en bluff för att locka in personer i sin rörelse och knipa dom på pengar.

Slutligen måste man ju fråga sig om Scientologerna verkligen har licens att använda sig av bilden på Einstein i sin falska reklam?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: