06 december 2010

Minitips för datoranvändaren

Det finns alltid sätt att snabba upp arbetsflödet framför datorn. Många saker är självklara, i alla fall om man anstränger sig lite. Sedan finns det saker som man kommer på av en slump men som visar sig vara jättebra att kunna. Här är två sådana tips. Minimala, men ändå praktiska!
  • Om du arbetar med stora texter, tex vid programmering eller webbutveckling, händer det titt som tätt att man tappar bort sig i filerna. Eller så hoppar man medvetet runt i filen för att leta upp något. Hur som helst vill man ofta komma tillbaka till där man var sist. Det snabbaste sättet är då att trycka undo (ctrl+z) och sedan redo (ctrl+y) igen. Och vips så var markören tillbaka på raden man senast redigerade! 
    • På Internet fyller man ofta i vilket land man kommer ifrån i olika formulär. Vanligtvis ur en rullgardinsmeny ("drop down menu"). Att hitta Sverige i listan kan ta tid. Mitt tips är att använda tangentbordet för att snabbt scrolla ner i listan. Man kan såklart trycka på "s", men vanligtvis ligger det en hög med länder före Sverige, som fortfarande inte syns. Det jag har kommit på är att istället trycka på "t". Då kommer Sverige ligga klart synligt straxt över landet som valts!
    Har du något liknande tips? Dela med dig i kommentarerna!

    Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

    Inga kommentarer: