03 januari 2009

Topp 10 introlåtar från tecknade 80tals-serier

Alla generationer har väl sina egna barnprogram att minnas. För oss som växte upp på 80-talet tror jag att de tecknade serierna har en aldeles speciell plats i våra nostalgihjärtan. Det känns som att 80-talet var det gyllene årtiondet för tecknat. Tittar man på dessa serier idag så är det tyvärr inte alla som fortfarande håller måttet på samma sätt som när man var liten, men musiken är det som klarat tidens tand bäst och som idag kan framkalla enorma nostalgikänslor. Det här är min personliga topplista med dom 10 bästa signaturmelodierna. Plus några till som är värda att nämna. Håll till godo, och säg till om du tycker att jag har missat någon!


10. Smurfarna (1981)Smurfarnas låt är svår att bli av med om man väl fått den på hjärnan...


9. Beverly Hills Teens (1987)Förtjänar att vara med eftersom den bara är sååå 80tal!


8. Denver, the Last Dinosaur (1988)Kortlivad serie med en introlåt jag redan som liten diggade starkt!


7. Bumbibjörnarna (1985)Det förbryllade mig länge att dom kallades Bumbibjörnarna i Sverige men Gummi Bears på Engelska..


6. Jayce and the Wheeled Warriors (1985)Mindre känd serie med en titelmelodi som snabbt sätter sig!


5. Jem (1985)Att Jem har en catchy introlåt är kanske inte så konstigt eftersom hela konceptet (serie, dockor, kasettband) bygger på musik. Första säsongen hade en annan låt i introt, Jem Girls, som inte är helt tokig den heller.


4. Ducktales (1987)Ducktales, eller Ankliv som den kallades på TV3, är förmodligen en av dom bästa teckande serierna som gjorts. Notera hur bra sångtexten och musiken är synkad med vad som händer i videon. När SVT tog över rättigheterna att visa serien gjorde man av någon anledning om titelmelodin till Tre Knattar. Jag tycker dock att originalet ovan är tveklöst bäst. Se även här för en svängig version, och här för det engelska originalet.


3. The Mysterious Cities of Gold (1982)Jag har redan tidigare skrivit en längre artikel om denna utmärkta serie! Titelmelodin är dock värd att lyssna på ännu en gång! Svensk version finns här.


2. Inspector Gadget (1983)För många är nog Inspector Gadget den ultimata 80-tals-serien! Fortfarande underhållande, fast man ska nog vara barn för att verkligen uppskatta serien. Visste du att Gadget hade mustasch i pilotavsnittet?!


1. M.A.S.K. (1985)Min absoluta favorit!


***

En topp-10 lista räcker inte på långa vägar för att få med alla bra introlåtar som finns. Här är några fler som förtjänar att nämnas. Klicka på namnet för att se deras intro:

  • Heathcliff - Jag kommer faktiskt inte ihåg något nämvärt om denna serie, men titelmelodin är väldigt svängig!
  • Transformers - En klassiker som nästan kom med på min lista. Men den är inte lika klockren som många av dom andra.
  • Dennis the Menace - Jag gillar scenen där dom åker gruvvagnen. Det är klassiskt äventyrs-stuk på det!
  • Teenage Mutan Ninja Turtles - Ninja blev Hero i europa. Samma sak hände med exempelvis TV-spelet Ninja Gaiden (Shadow Warriors). Vi europeiska kids tålde tydligen inte våldsamma ord som Ninja på den tiden...
  • Fragglarna - Skulle platsat på min lista, men det är ju inte tecknat...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: