08 januari 2009

Så provar du Window 7 utan att installera det

Det surrar på nätet. Nästa version av Windows, luraktigt* döpt till Windows 7, har kommit ut i en beta-version. Efter misslyckandet med Vista är många spända av förväntan på Microsofts nya operativsystem!

Om du är nyfiken på nya Windows vill du säkert provköra denna beta. Men att prova ett operativsystem kan vara jobbigt. Men det finns ett sätt att prova på Windows 7 (och andra operativsystem, tex Linux) som inte kräver någon extra dator eller partition, eller ens att man installerar det. Med hjälp av sk virtualisering kan man köra ett operativsystem inuti ett annat. Allt man behöver är en hyftat modern dator, eftersom virtualiseringen äter en del kraft. Det är 100% lagligt, gratis och oskadligt för din dator och kräver minimalt med arbete för att få igång! Så här gör du för att prova Windows 7:

  • Steg 1: Ladda ner och installera VMware Player. Detta är programmet som fixar virtualiseringen. Det finns olika sådana här program. Anledningen att jag väljer just VMware är att filen i nästa steg kräver just denna motor. (VMware Player är gratis, men för att ladda ner det måste man registrera sig. Men det finns ingen kontroll på att man skriver riktiga uppgifter så bara skriv in lite nonsens!)
  • Steg 2: Ladda ner Windows 7 från TuxDistro. TuxDistro har diverse operativsystem att ladda ner via BitTorrent. Deras tracker är dock lite lurig och vill inte köra igång på direkten. Jag fick vänta i ett eller två dygn innan torrenten började ladda ner, så håll ut.
  • Steg 3: Packa upp filen du laddade ner och öppna den med VMware Player. Windows 7 startar till skrivbordet omedelbart! (Lösenordet för att logga in i Windows är samma som användarnamnet: tuxdistro)
Om du förväntar dig en revlolution så kommer du dock bli lite missnöjd. Jag har själv provkört sjuan och tycker att det känns väldigt mycket som Vista. Det är också målet med denna version, att uppgradera Vista och fixa mycket av det som irriterat folk. Och här verkar dom ha lyckats ganska bra. Det kommer nog bli bra, väldigt mycket bättre än Vista, men personligen har jag svårt för dom senaste versionerna av Windows som jag känner utvecklas åt ett håll som inte tilltalar mig.

* Att kalla nästa version av Windows för 7 är lite ohederligt. Eftersom 7 är en uppgradering av Vista (6.0) är nummret på dess kärna 6.1 och inte 7 som namnet antyder...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: