04 oktober 2008

Kortfilm är underskattat

Kort- och dokumentärsfilmfestivalen Nordisk Panorama har nyss tagit slut efter att i år ha arrangerats i Malmö. 74 filmer tävlade, och som besökare på en del av visningarna är jag imponerad av innehållet. Framförallt tycker jag att kortfilm är ett underskattat format. Till skillnad från större produktioner får man med kortfilm möjlighet att uttrycka en isolerad idé. Det behöver inte hålla i 90 minuter. Kortfilmer tar ofta upp intressanta ämnen i spännande och nyskapande ljud och bild kreationer. Det är här som morgondagens filmare visar upp sina första verk.

Jag tycker att kortfilm borde få större utrymme i media. Tänk om SVT hade infört ett dagligt pass, samma tid varje dag. Det hade kunnat kallas för för dagens överaskning och visar upp en kortfilm från någon mer eller mindre känd filmare och kanske följer upp med en diskussion tillsammans med filmaren efteråt. Tänk vilken språngbräda det hade kunna bli för nya filmmakare och aktörer! Jag är övertygad om att det även hade blivit en succé bland tittarna.

En intressant parallell till detta är webbspel som blivit så populärt de senaste åren. Till skillnad från större produktioner kan man även här fokusera på exempelvis en isolerad spelmekanik som kan vara hur kul som helst, fast hade varit svårt att expandera till ett större format utan att förlora enkelhetens charm.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: