27 oktober 2007

Tillåt blinkande cykelljus!

Inatt ställs klockan om till normaltid. Det blir allt mörkare och cykelljusen börjar komma fram. Ljusen har vi framförallt för att synas väl i trafiken. Men lagstiftningen motarbetar detta genom att förbjuda blinkande cykelljus!

Våra ögon, liksom alla våra andra sinnen reagerar bäst på förändringar. Statiska intryck ger inte samma uppmärksamhet. Jag tror att alla håller med om att cyklister syns och kommer uppmärksammas mycket bättre om deras ljus blinkar.

Det finns en nollvision i trafiken, och för att uppnå detta tycker jag att man bör ta till allt som går, även om det inte går ihop helt för vägverkets paragrafryttare. Cyklister är en utsatt grupp. Blinkande cykelljus är en liten eftergift som ger stor effekt. Därför tycker jag att det borde tillåtas.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skall vi tillåta att billjus blinkar också??? Kan kanske bli lite jobbigt va? Tycker det räcker alldeles utmärkt att cyklister använder ett ljus med fast sken, jag ser det fasta ljuset klart och tydligt...

Biggles sa...

Även om du tycker att du ser ljuset när du tittar på det så är det inte säkert att du uppmärksammar det i alla situationer förrän det är för sent. Ingen är perfekt. Genom att blinka cykelljusen ökar chansen att upptäckas i tid, vilket kan spara liv.

Kom ihåg att cyklister är en väldigt utsatt trafikgrup, som rör sig snabbt och är oskyddade.

Din liknelse med billjus är bara fånig. Det är ganska rejäl skillnad på diodljus som drivs av några svaga batterier bilarnas ljus...

Spamfree sa...

Så här informerar vägverket nu:

Blinkande baklykta på cykeln tillåtet.
Från och med 2 maj blir det
tillåtet för cyklister att använda
baklykta med blinkande
rött ljus. Blinkfrekvensen ska
vara minst 200 blinkningar
per minut. Samtidigt skärps
kraven att både lyktan baktill
och framtill tydligt ska kunna
ses på avstånd av 300 meter.
Däremot är det inte tillåtet att
ha blinkande framlykta.

Patrik sa...

Det är helt rätt att man syns tydligare med en blinkande lampa. Problemet är att man stjäl uppmärksamhetet, så att den totala trafiksäkerheten sänks. Blinkande ljus drar till sig blicken, och det blir lätt att man missar andra saker.