12 augusti 2007

Programmen man inte kan leva utan - Del 1: Internet

Det finns ett antal små (och några större) program som jag använder regelbundet och som jag skulle ha svårt att leva utan. Detta är första delen i en serie där jag tänkte tipsa om dessa. Jag börjar med program relaterade till Internet.

FireFox + AdBlock Plus - Det tog en liten stund att vänja sig, men nu kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till Internet Explorer. Den självklara kompanjonen till FireFox är AdBlock Plus, som effektivt blockerar i princip all reklam på Internet. När man vant sig vid att surfa utan reklam undrar man hur man stod ut med sajter som Aftonbladet förut... Utöver AdBlock kan jag passa på att nämna Feed Sidebar som utökar FireFox:s inbyggda RSS verktyg så att det blir mer användbart. Kolla även här för AddOn:s som gör FireFox (ännu) bättre.

Mozy - Mozy är ett onlinetjänst för att göra säkerhetskopiering på ens lokala filer. Filerna lagras krypterat på deras servrar och kan återställas om olyckan varit framme. Man installerar deras klient (funkar på både Windows och Mac OS X) och efter en enkelt konfuguration sköter det sig själv i bakgrunden. Jag har provat att återskapa mina filer, vilket inte var några problem. Upp till 2GB är gratis, och med tanke på hur viktigt backup är och hur många som slarvar är Mozy är detta en perfekt tjänst att starta med!

uTorrent - BitTorrent är ett optimalt fildelningsprotokoll, och uTorrent är den tveklöst bästa klienten. Jag provade många innan jag hittade uTorrent. Det har allt man kan tänkas behöva, och kräver minimalt med systemresurser. Ett plus att det är en Svensk som utvecklat programmet.

UltraVNC - Med VNC kan man fjärrstyra datorer. Det fungerar bättre än Windows inbyggda och tvärs över alla operativsystems-gränser. Man kan tom styra sin dator via webben om man vill det! Det finns ett antal olika VNC klienter, men UltraVNC är den bästa av dom jag har provat. Perfekt för att komma åt sin jobbdator hemmifrån, eller tvärtom!

NetworkActiv WebServer - Jag var på jakt efter en liten webserver att sätta upp på min egen dator för att kunna köra php lokalt, och då hittade jag NetworkActiv. Ingen märkvärdigt, men den var enkelt att konfigurera för att få igång php och man behöver inte installera den för att den ska fungera. Helt min stil! Kankse inte den bästa webservern, men den funkar, och det är det viktigaste. Ett tips för den som vill ha en mer avancerad uppsättning är att titta på Server2Go. Jag har inte hunnit testa den själv, men den verkar lovande.

Miranda IM - Miranda är en Instant Messenging klient som klarar dom flesta protokoll, inklusive Live (MSN) Messenger som ju är så populärt här i Sverige. Jag använder det av två anledningar. För det första kör jag Windows 2000, och Microsoft uppdaterar inte längre sina programvaror så att dom funkar med 2k. (Sannolikt av principsskäl, för det finns ingen anledning att MSN inte skulle fungera på 2k.) Den andra anledningen är att det är ett mycket litet och resurssnålt program, och sånt gillar jag!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Kent sa...

Du behöver ju fler tillägg till FireFox! ;-) Åtminståne All-In-One-Gestures, när du kommit in i att använda det kommer du aldrig att blicka tillbaka.

Biggles sa...

Jovisst, FireFox går ju att expandera i all oändlighet. Fast jag har på senaste tiden gått mot en mer minimal konfiguration.

Ett häftigt tillägg jag också kan tipsa om är Grasemonkey i kombination med Platypus, som gör det hur enkelt som helst att modifiera en hemsida. Man kan tex klippa bort en hel sektion av sidan, och när man besöker sidan igen är sektionen fortfarande borta!

bikerrog sa...

Intressant måste ha program lista...
Jag har en fråga som du kanske kan svara på...
Undrar om det inte går att installera Utorrent på en annan disk än systemdisken. Jag får ju inte ens frågan/möjligheten vid installation. Vad jag förstår så går det inte att välja var nedladdningarna ska hamna utan de hamnar där Utorrent är installerat, eller har jag fel?

Jag har nämligen en liten partition för windows och vill hålla den liten. (15gig)

Mvh //Bikerrog

bikerrog sa...

Skulle dessutom vilja höra fler anledningar till att använda Firefox istälet för internet explorer. Tycker 7:an med flikarna funkar bra. Förutom att IE hänger sig rätt ofta, men det kanske beror på min dator.


Mvh //Bikerrog

Biggles sa...

uTorrent har ingen installationsfil, utan är helt enkelt bara en exefil som man kan köra på direkten. Alla configfiler skapas sedan första gången man kör det. Så lägg exefilen du laddar ner där du vill ha programmmet.

Väl startat går du in i inställningarna så hittar du snabbt inställningar för var filerna ska hamna. Jag rekommenderar att låta programmet ladda ner i en katalog, och sedan flytta till en annan (på samma disk) när nerladdningen är klar.

Vill man går det utmärkt att köra uTorrent från ett USB minne också. Då kan man ställa in att konfigfiler ska sparas i samma katalog som programmet körs från.

När det gäller FireFox så är mitt bästa tips detta: Eftersom går att bygga ut programmet med hjälp av extensions så kan man få programmet att fungera nästan precis som man vill. FireFox är ganska avskalat till att börja med, sedan anpassar man det till sin egen smak. Det tar en liten stund att vänja sig, men dom flesta blir väldigt nöjda. Och när man väl vant sig vid att surfa utan reklam är man fast! :-)

Och om du nu ändå har problem med att IE krashar ska du helt klart ge FF ett försök!