13 maj 2007

Bra att veta om du köper spel online.

Dom senaste åren har en ny spelkategori vuxit sig stor. Den kallas ofta för casual gaming. Definitionen är vag, men man kan säga att generellt så rör det sig om något enklare spel, producerat av mindre företag till en målgrupp där kvinnor över 35 kan ses som ett slags genomsnitt, främst för distribution över Internet i form av try-before-you-buy modellen (dvs shareware).

Det är en intressant bransch, som utvecklats och vuxit enormt de senaste åren. Från början såldes spelet på dom enskilda utvecklarnas hemsidor, med nu har dom så kallade portalerna nästan tagit över helt. En portal samlar alla spel på ett bekvämt och ofta fördelaktigt sätt för den potentielle köparen.

Men portalerna spelar ett fult spel, och utnyttjar det faktum att det finns ett överflöd av utvecklare som vill ha ut sina spel. Om du köper spel från portaler så ska du veta att dom tar ca 80% av intäkterna själv. Resterande 20% går till utvecklaren. Anledningen till att utvecklarna går med på detta är för att det i stort sett är omöjligt att få tillräckligt med trafik till sin egen sajt för att gå runt. Dom flesta tjänar knappt tillbaka sina investeringar. Undantaget är om man får till en riktigt hit. Då lönar det sig att eftersom portalerna har massiv trafik och bra marknadsföring.

Men dom flesta utvecklar säljer även sina spel på sin egen hemsida. När man gör det behåller man ca 80-90% själv (resten går till företaget som tillhandahåller e-handels-tjänsten). Så om du tycker om ett spel och vill köpa det, gå istället direkt till utvecklarens hemsida och köp det. Då kommer dina pengar direkt till dom som behöver det, så att dom kan utveckla fler spel!

Om du känner dig patriotisk så kan du dessutom köpa spel från dom få Svenska företag som försöker överleva på marknaden. Dom jag känner till är Arcade Lab och Game On. Om du har en Machintosh så kan du gå till Mac Joy istället.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: