01 januari 2007

Den positiva sidan av piratkopierad mjukvara

Vi bombarderas nästan dagligen av larmrapporter från mediabolag och programutvecklare som handlar om hur mycket pengar dom förlorar p.g.a. piratkopiering. Men hur mycket förlorar dom egentligen? Kanske vinner dom t.o.m. på att deras produkter kopieras hejvilt? För vissa företag tror jag mycket väl det fungerar så!

Ett bra exempel är Adobe Photoshop, som idag får anses vara standard för att hantera bilder i datorn (tyvärr, för det betyder inte att det är bäst på allt, men det är en annan historia). Tack vare piratkopieringen sitter idag miljontals ungdomar och lär sig använda Photoshop på sina hemdatorer. Dessa ungdomar kommer så smånining ut i arbetslivet, och då kommer dom såklart vilja fortsätta använda Photoshop, eftersom det är det enda dom kan, vilket leder till att företagen köper in programmet.

Adobe är ett av dom företag som lägger ner mest arbete på att förhindra piratkopiering. Anta att dom skulle lyckes, och enda möjligheten att använda Photoshop skulle vara att köpa en licens för mer än 10,000kr(!). Vem har råd med det? Inga ungdomar och hemmafixare i alla fall. Lyckligtvis finns det gott om andra produkter som är bra och billiga, så dessa ungdomar skulle snart ha flytt Photoshop skeppet och något annat program skulle ha möjlighet att segla upp på tronen som det nya bildbehandlingsprogrammet som alla använder!

Med andra ord menar jag att stora delar av Photshops framgångssaga möjliggjorts av piratkopiering! Tror jag själv på detta som jag säger då? Ja, det gör jag! Jag utvecklar själv shareware program som jag säljer via Internet. Precis som alla andra program crackas & kopieras även mina, men jag gör inget för att stoppa det (inte för att det finns så mycket att göra iofs). Men för att ytterligare öka användningen av mina program så har jag vid flera tillfällen själv spridit dom i piratnätverk som BitTorrent. Jag tror att det ökar antalet användare, vilket i slutändan bör leda till fler kunder.

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en poäng där... Jag tror som du att de kanske tjänar på att se ett steg längre.

🐰 sa...

"enda möjligheten att använda Photoshop skulle vara att köpa en licens för mer än 10,000kr(!). Vem har råd med det? Inga ungdomar"
Nej, det vore inte den enda möjligheten; exempelvis kunde de flesta relevanta ungdomar köpa studentversionen för 1375 NOK. Företag som tjänar på ökad tillgänglighet kommer att själva skapa ökad tillgänglighet; när tillgängligheten i stället skapas av en svart marknad tjänar de alltså i de flesta fall ej på den.

"Den positiva sidan av piratkopierad mjukvara" ... är att den som kopierar sig ett program skapar värde ex nihilo, precis som den positiva sidan är av annars kopierad information.

Biggles sa...

Nu är ju även 1375nok en hel del pengar också, speciellt för en student som knappt klarar hyran. Och vilken 13åring har så tex mycket pengar? Det finns alternativ som är både billigare (tom gratis) och bättre. Jag tror att dom flesta skulle välja dessa program istället.

"Företag som tjänar på ökad tillgänglighet kommer att själva skapa ökad tillgänglighet"

Som film- & musikbranchen då menar du? ...

Unknown sa...

Hej. Jag såg att du hade skrivit om att offentliga sektorn skulle spara massor med Open Source. Jag kan inte så mycket om sånt, men du är väldigt välkommen att formulera en effektiviseringsfråga som sedan kan läggas in här:

http://outgifter.blogspot.com

/ Daniel Lampinen

800825@gmail.com