08 mars 2016

Flyktingkrisen sänker förtroendet för svensk politik

I höstas skedde en sällan skådat skifte i svensk politik och debatten kring flyktingmottagningen i landet. Från att haft hållningen att Sverige inte har några som helst problem att klara den höga invandringen, blev invandringen helt plötsligt ett så pass stort problem att gränserna stängdes i ren panik. Och som att någon dragit ur proppen hängde media och de övriga partierna på. Helt plötsligt var det ok att föra upp invandringens problem på agendan.

Det intressanta är tvärvändningen. Från att allt var bra bra till krisläge på ögonblick. Då måste man ju fråga sig hur detta kan komma sig? Jag kan se några olika alternativ.

  • Det första är ren och skär okunskap, både hos den nuvarande sosseregeringen och föregående alliansregering. Man har verkligen inte kunnat se några problem eller fått några indikationer på detta, förrän helt plötsligt en dag då allt brakade samman.
  • Ett annat alternativ är ideologi och önsketänkande gick före allt annat. Då verkligheten inte utvecklade sig så som den "borde" valde man att blunda för problematiken.
  • Skräcken för Sverigedemokraterna är ytterligare ett alternativ. Flyktingfrågan har länge ägts av SD och minsta antydan att regeringens drivna politiken skulle vara problematiskt skulle ge dem vatten på kvarn. Så man fortsatte med sin taktik att försöka tiga ihjäl SD.
  • Slutligen kanske det är övriga Europas fel. Det är helt enkelt alla andra länders fel att vi har fått problem eftersom de inte tagit emot lika mycket flyktingar som Sverige, och då tvingat oss ta ansvar.

Så nu sitter vi här, med en drös olika problem som måste hanteras av en handfallen regering. Oavsett anledningen till krisen så har man tydligt visat sig vara inkompetenta att hantera frågan och ta ansvar för Sverige, och därmed försatt landet i en knipa som kommer vara svår att ta sig ur.

Politiker måste kunna ta ansvar, och göra så med god framförhållning. Det är inte alltid lätt, och ibland måste man se förbi ideologin. Jag ställer mig frågan hur man ska kunna ha förtroende för en regering som, uppbackad av de andra partierna och media, på ett så uppenbart inkompetent sätt hanterat en så viktigt fråga? Politiker som i ena stunden blånekar att det skulle vara problem och i andra stunden agerar i panik. Det enkla svaret är att det kan jag inte ha. Förtroendet är borta och det kommer dröja många val innan något etablerat parti får min röst igen.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: