07 februari 2015

Trygghet i Svenska Kyrkans regi

Sveriges städer har inte sällan kyrkogårdar belägna väldigt centralt. Troligtvis vad de inte så centrala när de en gång i tiden uppfördes, men sedan städerna vuxit har kyrkogårdarna omringats av bebyggelsen. Att ta bort en kyrkogård är inte något som sker i en handvändning, om det ens skulle vara möjligt, så nu ligger de där de ligger.

En sådan kyrkogård finns där jag bor. Den ligger precis i utkanten av centrum och har en form som gör att den effektivt blockerar en stor mängd invånare från att ta sig in till centrum utan att ta en stor omväg. Lyckligtvis finns det dock en väg som går tvärs igenom, som fotgängare och cyklister kan ta ta för att slippa omvägen (och givetvis också övrig trafiken och buller). Inte oväntat är detta en populär genväg.

Det finns dock ett problem. Vägen saknar helt belysning. Gör nu inte misstaget att tro att det rör sig om en lite grusgång. Nej, detta är en bred, delvis asfalterad väg som snarare för tankarna till en paradgata. Men det är alltså kolsvart där. Speciellt nu på vintern, när det är mörkt mest hela tiden på dygnet. Detta hindrar dock inte människor från att ta vägen. Det är trots allt en ypperlig genväg.

Det är här tryggheten kommer in. För att cykla eller gå där i mörkret känns inte särskilt tryggt. Det torde vara ett ypperligt ställe för den som vill överfalla och råna eller våldta någon okänd person. Vidare finns det också en skaderisk. Själv har jag varit när att cykla på en svartklädd person som jag inte kunde urskilja förrän några meter framför mig, och även en stor gren som fallit ner under en blåsig natt.

Det finns helt enkelt många faror i mörkret. Någon slags belysning torde vara en självklarhet för att öka tryggheten. Jag har varit i kontakt med kommunen som hänvisar till Svenska Kyrkan. Så jag kontaktade dem och påpekade problemen, men de svarade aldrig. Så för mig och alla andra som brukar vägen blir det till att fortsätta famla i mörkret och hoppas att inte köra på något eller bli utsatt för ett överfall. Tack för det, Svenska Kyrkan.

Edit: Det tog nästan en månad, men till slut kom faktiskt ett svar på mitt brev. Och jag får delvis ta tillbaka min kritik, då det faktiskt visade sig att förbättringar var på gång. Fast först om några år(!). Och med tanke på att kyrkogården troligen är äldre än det elektriska ljuset är jag föga imponerad då det faller sig orimligt att problemet skulle uppmärksammats först nu.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: