09 maj 2014

Nazi-klottrande busungar

Då och då slås det upp rubriker för att en skola blivit nedklottrad med hakkors och andra nazistsymboler. Vilket givetvis tolkas av media på värsta möjliga sätt; att nazism och främlingsfientlighet är på frammarsch i Sverige. Stämmer denna tolkning? Jag är lite tveksam.

Nyligen bläddrade jag igenom gamla papper från grundskoletiden. Det visade sig att  jag klottrade ganska friskt på mina papper. Mest små figurer och sånt, men ibland lite större saker. Bland mina teckningar stötte jag också på några hakkors instuckna här och där. Jag måste ha varit en riktig rasse på den tiden! Nej, så klart inte. Men det fick mig att fundera över varför man ritar hakkors. Jag kan se två anledningar.

För det först måste konstateras att hakkorset är en väldigt tacksam symbol att rita. Den är lätt att rita, med en finurlig symmetri. Väldigt strikt och tydlig. Det är inte konstigt att många kulturer använt symbolen. På det viset är det synd att nazisterna förstörde den.

Sedan måste konstateras att det är en laddad symbol. När jag ritade min hakkors gick jag i mellanstadiet, och var förmodligen tämligen omedveten om dess historik. Men jag visste antagligen att det var en omstridd symbol. Lite spännande var det nog att rita det.

Om dessa två faktum slås ihop är det inte svårt att förstå varför jag klottrade hakkors några gånger i mina böcker. Dock höll jag mitt klottrande till mina anteckningsblock. Men den mer anarkistisk lagda busungen kan nog få för sig att rita hakkors lite här och där. Bara för att provocera. Gärna i sin skola så att reaktionerna kan observeras.

Jag tror inte att man ska läsa in allt för mycket i situationen när hakkors hittas på en skolbyggnad eller liknande. Det finns andra situationer då det kan ligga riktiga nazister bakom. Men jag tror att de flesta hakkors som upptäcks bara är provocerande skitungar.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: