15 oktober 2013

Ge oss jämförbara debattpåståenden!

Om ett år är det val igen, och uppladdningen är i full gång. Som vanligt kommer partierna som debatterar vräka ur sig en mängder med påstående om den egna sidans förträfflighet och andra sidans samhällsfördärv. Inte helt ovanligt är att påståendena innehåller siffror och detaljerad statistik av olika slag, och som vi alla vet kan statistik vridas och vändas lite som man vill till ens egen fördel.

För oss som följer debatter är det i princip omöjligt att veta vad som är sant eller om siffrornas ursprung. Därför tycker jag att att det borde sättas upp spelregler för hur partier ska uttrycka sig i debatter. Påståenden ska vara sakliga och neutrala. När det gäller statistik bör det finnas överenskommelser som bestämmer basen för beräkningar i olika områden så att siffrorna blir jämförbara. Det ska finnas underlag för påståenden, och dessa underlag ska publiceras i förväg så att journalister och opposition kan verifiera dem.

Förtroendet för politiker är inte det högsta. En åtgärd som detta skulle kunna höja förtroendet i alla fall en aning. Väljarna skulle vara de stora vinnarna. Förlorarna skulle vara partierna som kommer med alltför kreativa beräkningar för att vinna sina debatter...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: