05 januari 2013

Ett annorlunda sätt att läsa bibeln

Bart D. Ehrman, renommerad bibelforskare och professor har flera gånger berättat att han brukar ge en läsövning som första uppgift till sina nya elever. För många elever blir det en smärre chock, eftersom dom kommer till skolan i tron att bibeln är mer eller mindre ofelbar och att universitetsstudierna ska förstärka deras tro.

Om man läser evangelierna som vanligt framstår det som att de berättar samma historia, precis som man kan förvänta sig av böcker som utger sig för att återberätta en historisk händelse. Det naturliga är att man läser böckerna vertikalt, dvs en efter en i den ordning som de ligger i bibeln. Men har du provat att läsa dem horisontellt, dvs att lägga dem sida vid sida och läsa om samma händelse i alla evangelierna på samma gång?

Vi har ju vanligtvis inte fotografiskt minne, så när en snarlik händelse återberättas uppfattar vi den gärna som likadan som den första. Vi filtrerar bort skillnaderna i hjärnan och fokuserar på likheterna. Men skillnaderna finns, och läser man böckerna vertikalt framstår de mycket tydligare. Och det är detaljer som kan vara svåra att förlika med varandra, och sänker böckernas historiska trovärdighet.

Här är en föreläsning med Ehman på ämnet:
Prova själv!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: