10 september 2012

Zlatan och Israel

Zlatan och Israel är kanske inget man normal säger i samma mening. Men det finns en likhet mellan dem. Båda två får nämligen oproportionerligt mycket utrymme i nyhetsflödet.

Ta exempelvis förra veckans fotbollsmatch mellan Kina och Sverige. Sverige vann med 1-0, tack vare ett mål av Johan Elmander. Detta tyckte Sydsvenskan platsade på tidningens förstasida. Så man satte dit en stor bild på Zlatan... Även webbsidan har en bild på Zlatan, samt två bilder på kinesiska supportrar. Elmander, som gjorde vinnarmålet, lyser med sin frånvaro. Nu har visserligen Zlatan ett roligt namn, men så jäkla intressant är han väl ändå inte?

Israel är ett litet skitland som visserligen ligger i ett oroligt område och är bra på skapa ovänner, men trots allt är av marginellt intresse för medelsvensson. Men så fort något händer i Israel kablas det ut som det vore värsta lokalnyheten. Om man sätter det i förhållande till andra oroligheter runt omkring i världen blir det smått absurt. Det blir också väldigt uppenbart att människoliv värderas mycket olika beroende var de lever. Typ 1 israel = 10 palestinier = 100 kineser. Detta är iofs ganska naturligt ur ett mänsklig synvinkel, att det som är nära oss på ett eller annat vis också engagerar oss, men media arbetar ju inte direkt för att vidga vår världsbild.

Det händer mycket saker runt om i världen. Men det är inget nyhetsmedia vill att vi ska känna till...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: