02 januari 2012

Fakta om skolavslutningar i kyrkan

Debatten om huruvida skolavslutningar ska få firas i kyrkan eller inte pågår i sedvanlig ordning vid denna tidpunkt på året, kanske tom lite mer än vanligt i år. Det är bra, för så länge oskicket finns till måste debatten föras. Det här är min sammanfattning av vad jag ser som de viktigaste punkterna i debatten.

  • Skolan ska vara konfessionslös. Skolgång, inklusive avslutningar, är obligatoriska. Redan här ser man att det inte går att få ihop avslutningar i kyrkan med skollagen.
  • Kyrkorummet är ofrånkomligen ett religiöst rum, oavsett om en präst håller i arrangemanget eller inte.
  • "Traditionen" med att fira avslutningar i kyrkan är inte äldre än 70-talet.
  • Traditioner är inte alltid det bästa sättet att göra saker på. Traditioner kan förändras och gör även så. "Så har vi alltid gjort" är inte ett giltigt argument i en debatt.
  • Sverige är inte längre ett kristet land, hur mycket förespråkarna än önskar att det vore så. Medlemsantalet i Svenska Kyrkan rasar, och av dem som är kvar är det långt ifrån alla som ens betecknar sig det minsta religiösa.
  • Svenskarna är inte längre ett homogent folk. Ateister, agnostiker, ignostiker, buddhister, muslimer, scientologer, sihker, hinduister, katoliker, metodister osv. Alla går i den svenska skolan. Det är respektlöst och ovärdigt en demokrati att tvinga alla att delta i en specifik religions (specifika inriktnings) firande.
  • Även om många ickekristna föräldrar inte ser det avslutningarna som ett problem så finns det de som inte uppskattar fenomenet. I sverige brukar vi vara bra på att se till de enskilda människornas behov, och arbeta för att ingen ska behöva kränkas i samhället bara för att man är i minoritet eller inte har en egen röst i sammanhanget. Varför är det så svårt att upprätthålla dessa normer i denna fråga?
  • Kristna är inte dumma i huvudet, och ser såklart kyrkoavslutningar och andra högtider som ett ypperligt sätt att föra fram sitt budskap, oavsett vad skollagen säger.
  • Barnen har antagligen inte så mycket att säga om frågan eftersom de inte ännu förstår vad det handlar om. Men barn är lättpåverkade - det sitter i generna. Barn är programmerade att okritiskt suga upp information och ta det som vuxna säger som sanning. Därför är det så viktigt att skolan håller sig neutral i frågor som denna.
  • Visst är kyrkorummen fint dekorerade och stämmningsfulla platser, men det finns inget som säger att just kyrkorna är de enda lokaler som duger att hålla avslutningar i. Jag ser inte problemet med att hålla fina avslutningar i aulor, gymnastikbyggnader, offentliga byggnader eller liknande. De flesta barnen skiter dessutom i vilket, eftersom det bara är ett hinder innan man får springa hem och vara ledig.

De enda argumenten jag hör för att skolavslutningar ska firas i kyrkan är av den känslomässiga typer. Så har det "alltid" varit. Det är tradition. Landet är byggt på kristna värderingar (vad nu det egentligen är?). Men det är inte argument som håller i sig själv. Förespråkarna lever i sin egen lilla bubbla där Sverige fortfarande är genomkristet och homogent, där man uppenbarligen inte behöver repsektera de andra.Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , nm1 nm2 ab

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sammanställda argument. Jag lånar gärna delar av uppställningen i ett brev till vår rektor...

Biggles sa...

Tack. Du är självklart välkommen att använda texten! Jättebra att du engagerar dig ämnet. Lycka till!