15 september 2007

Snabbare Windows XP - Tipset som faktiskt fungerar!

Alla vet att Windowsburkar tenderar att bli långsammare efter ett tag*, så det är inte konstigt att det är populärt med guider hur man snabba upp sitt Windows utan att köpa ny hårdvara. Expressen & Aftonbladet har tex gjort detta till ett återkommande inslag. Jag antar att det är väldigt kostnadseffektivt att publicera samma artikel flera gånger om året... Man ser löpsedlar som lovar att datorn ska bli si och så många procent snabbare på bara 15 minuter. Datorn ska bli som ny! Bullshit, säger jag! Dom flesta lär inte märka ett dugg. Och mer än 15 minuter kommer det också ta. Men det är ju populära artiklar. För vem vill inte ha en snabbare dator?

* Nu är det inte riktigt sant att Windows blir långsammare så där bara av sig själv liksom. En välskött dator klarar sig ganska bra över tiden. Lägg även till att nyhetens behag klingar av och man vänjer sig vid sin nya, snabba dator.

Favoriten brukar vara att defragmentera hårddisken. Och det låter ju som en bra sak, i alla fall på pappret, men i verkligheten ger det enligt min erfarenhet så minimal prestandaförbättring att det är bättre att avstå. Dessutom slipper man det extra slitaget på hårddisken som det medför och kanske undviker en eventuellt hårddiskkrash (har hänt mig!). En defragmentering direkt efter installation av operativsystem och grundprogram är allt som behövs om du frågar mig.

Att plocka bort spionprogram & skit i autostart är bra, men vittnar mest om okunskap hos användaren. En välskött dator har inte sådana problem. Jag tror (hoppas) att kunskapen om hur man undviker detta har gått upp mycket dom senaste åren.

Att uppdatera drivrutiner ger, med vissa undantag för grafikkort, sällan en prestandaförbättring. Fungerar datorn bra tycker jag inte det finns någon anledning att mecka med dessa. Att rensa registret har jag inte provat så mycket, men jag ställer mig tveksam till om det get en märkbar skillnad. Dessutom litar jag inte på program som rotar och tar bort saker i datorns innersta...

Här kommer ett tips från mig som ingen tidning någonsin skriver om! Och jag lovar att det ger en märkbar prestandaförbättring vid rätt förutsättningar!

Det är som så, att Windows försöker vara smart och om det upptäcker att du har haft ett program igång ett tag men inte använt det, tex minimerat, så kommer Windows lagra det i swapfilen på hårddisken för att frigöra fysiskt minne. Windows hoppas på detta vis kunna ligga steget före dig, så när du behöver mer minne ska det finnas tillgängligt på direkten. Men om du nu får för dig att istället börja använda det undanstoppade probgrammet igen måste Windows ladda in det i arbetsminnet igen, vilket ger en märkbar fördröjning. Problemet är att Windows inte bryr sig ett dugg om hur mycket minne som redan finns tillgängligt, utan det verkar bara leta efter inaktiva program. Så även om du har mängder med minne i burken kommer Windows stoppa undan program i det virtuella minnet när du inte använder det. Idiotiskt...

Genom att stänga av swapfilen kan man ta bort möjligheten för Windows att göra detta. Den som har många program igång samtidigt, och låter dator vara igång länge kommer sannolikt få en märkbar prestandaförbättring. Tillfällena då datorn känns seg för att du byter program kommer försvinna! För mig var det i alla fall en stor skillnad.

Men alla ska inte göra detta! Jag skulle rekommendera att man har minst 1GB minne i sin dator. Det fungerar med 512MB, men då ligger man antagligen farligt nära gränsen. För om minnet tar slut kommer sannolikt programmet som begärde det att kracha (dock klarar sig själva Windows från att krasha). Dom flesta som har 1GB minne eller mer kommer dock inte ha några problem. Själv har jag mängder med program igång samtidigt, stänger aldrig av min dator, och ser min själv som en "power user", och jag har vanligtvis gott om minne kvar att leka med! Men den som använder minneskrävande program, tex grafiker, bör vara lite försiktiga och först kolla upp hur mycket minne dom förbrukar. Och om du använder Photoshop kan det bli problem. Inte för att minnet tar slut, utan för att det helt enkelt vägrar starta! (Image Ready går dock bra.) Förhoppningsvis är det fixat numera, då jag bara har provat med version 6.

Slutligen kan jag nämna att detta fungerar på Windows XP, och antagligen fungerar det även på Vista men det är inget jag har provat. Tyvärr går det inte att stänga av det virtuella minnet i min favorit Windows 2000 :-(

Uppdatering: Jag glömde visst skriva om hur man faktiskt genomför detta tips. Så här gör du i alla fall: Gå in på kontrollpanelen och välj "System" (eller tryck Win+Pause). Välj "Advanced" tabben och klicka på "Settings" knappen i "Performance" fältet. Välj "Advanced" tabben i det nya fönstret som öppnats, och klicka på "Change" knappen. Här väljer du "No paging file". Du måste välja detta alternativ och trycka på "Set" knappen på alla hårddiskar/partitioner du har. En omstart av datorn och det är klart!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Urban Bryngeld sa...

I win2k kan man visst disabla swapfilen! Och grafiker bör verkligen hålla sej undan från ditt tips. En gång skulle jag simulera "interparticle collisions" mellan 10 000 astroider i 3ds Max. Trots min redan, på den tiden, enorma mängd arbetsminne om 2 gb så var jag tvungen att öka växlingsfilen till 16 Gb för att ens få datorn att börja räkna på simuleringen :-)

Med dagens 10krpms raptor diskar och dylikt kan virtuellt minne faktiskt vara en riktig prestandabooster, det är inte alltid av ondo.

Vill du ha en sann prestandahöjare för XP skall du ta en titt på nLite
www.nliteos.com

Det är en tweaker som utmärker sej. Där normala xp tweakers endast lägger på några post-install regfixes går nLite ner på djupet och är en pre-install tweaker som utnyttjar den modularitet windows faktiskt har, som MS dock förnekar, för att kompilera om installationsfilerna och konfigurera om installationen så istället för att en tweaker försöker ställa allt till rätta i efterhand tar man bort all MS-crap som är upphov till winroot redan innan man installerar...

Man kan med nLite få en fullt fungerande XP installation som tar 115 mb där installationsfilerna blir 65 mb stora på cdn...

Biggles sa...

Är du säker på att det går? Sist jag provade att stänga av det virtuella minnet i Win2k så ville Windows starta om, och efter omstart kved den något om att det fanns för lite virtuellt minne så den hade slagit på det igen... Måste prova igen dock, när du nu säger så!

En raptor är förvisso snabb och säkert ett bra val för den som behöver mycket virtuellt minne, men du kan aldrig få den att bli snabbare än riktigt minne...

Anonym sa...

Vilket skitnack!
När du säger att man skall stänga av Pagesys.com eller swap filen, så vet du ganska lite om hur Microsoft Op XP system fungerar.
Orkar inte gå in i detaljer om hur Win Xp använder swapfilen..

Däremot så kan jag tala om hur du skall göra för att få ett mer effektivt system på burken och nu talar jag bara om optimala inställningar.

Till att börja med så skapar du en virtuell disk på en annan fysisk hårdisk. Det finns mängder av hjälpprogram för detta tex. PartitionMagic™ . Grundregeln är att du skapar växlingsfilens minsta utrymme 1.5 ggr ramminnets storlek.

Nu styr du denna växlingsfil på den nya partionen.
Man skall aldrig ha växlings-filen på samma fysiska disk eller samma partition som systemfilerna ligger på för optimal prestanda!!

2 saker ang. detta: En Hårdisk klarar inte av att skriva och läsa samtidigt, men att läsa från en disk och att skriva till en annan disk går bra och Windows XP försöker alltid att använda swapfilen på den disk som används minst och har du tex. aktiverat swapfilen på både c: och d: så kommer systemet automatiskt att använda den hd som anväds minst, men om du dessutom skapar en ytterliggare partition på säg D: kallad E: och du har c:a 1GB ram minne så gör den nya partititionen på Min=2GB Max=2GB

Då kommer systemet att exklusivt endast använda sig av denna swapfil, som dessutom aldrig kommer att bli fragmenterad.

Den swapfil som du då har på C: kommer endast att användas av Memory dup för felsökning vid ev. system krach, så därför har jag ingen swap på C: driven, eftersom jag inte brukar ha dessa system kracher och skulle jag få det så är jag inte intresserad av memorudump.

Mvh, Fritidsfiskare

Biggles sa...

Eftersom jag tydligen inte vet något om hur XP fungerar trots 15 års nörderi kan du väl berätta för mig! Jag är inte bättre än att jag kan ändra på mig. Tills dess konstaterar jag att virtuellt minne på en hårddisk aldrig kan vara lika snabbt som att ha allt i ram. Virtuellt minne är en nödlösning som borde förpassas till forntiden.