AntiVirus-program tillhör standardutrustning i dagens Windows-datorer (förutom hos nördar som mig själv som (tror att vi) vet vad vi gör och därför känner oss säkra) Dom flesta litar nog på sina program. Det måste man göra, annars är dom meningslösa. Men kan man det i alla lägen?
Som mjukvaru-utvecklare har jag flera gånger stött på problem med dessa program. Helt plötslig en dag börjar det trilla in supportbrev från upprörda användare som undrar varför jag gett dom virus! Problemet kallas för false positives och betyder att antivirusdefinitionerna, som ju konstant uppdateras, felaktigt identifierar ett ofarligt program som virus, trojan, eller något annat man inte vill ha i sin dator. Nu senast är det fmod.dll, en populär musikuppspelare som har problem med AVG. Problemet är säker redan fixat när jag skriver detta, men under denna tiden har antagligen tusentals användare fått upp alarmerade varningsmeddelanden på sin skärm!
Problem av denna typen underminerar förtroendet för antivirusprogramen och ställen till med onödiga problem för oss utvecklare. Som en gång när ett installationsprogram, alltså ett program som mängder med untvecklare använder för att distribuera sina program med, flaggades som virus. Under den tid som problemet fanns förlorade säkerligen utvecklarna en hel del pengar och förtroende eftersom alla som laddade ner deras program fick varningar och nekades att installera programmet. Tänk om Microsoft Office skulle flaggas en dag, och varannan kontorsarbetare inte kunde arbeta eftersom av-programmet blockerade tillgången till Office-programmen!
Så om du helt plötsligt får upp en varning för ett program som du kört länge och litar på, ta det lugnt och invänta en uppdatering av antivirus-definitionerna. Med stor sannolikhet var det inget problem.
Intressant? Andra bloggar om: antivirus, anti virus, program, spel, datorer, windows, virus, trojaner, avg, mjukvaruutveckling, programutveckling
12 juli 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jag kör med Mac.
Problemet är inte kopplat till ett visst operativsystem, eftersom det ligger i antivirusprogrammen. Att virus sedan inte är ett problem på Mac är en annan sak.
Må så vara.
Det betyder hur som helst mycket för användaren
Eller som när ett antivirus program uppfattar ett spyware programs nätförsök för uppdatering som en trolig trojan vilket kan locka många användare att ta bort filen i spyware programmet som i sin tur gör det värdelöst.
SideShow Surfer
Är också så'n där som du så bra beskriver, som tror sig ha koll och därför inte bryr sig så mkt... :-D
... fast jag körde nyligen norton antivirus, och sedan jag avinstallerade det för ett par veckor sedan har jag varit med om nå't som är både intressant och (o)roande. Det är nämligen så att det anses vara avinstallerat, och jag kan inte hitta några filer som tillhör det (men har inte letat alltför seriöst), men trots det så fastnar med jämna mellanrum paket som ett program från Norton försöker skicka till en av deras IP:n. Mycket spännande. Har inte orkat gräva i innehållet ännu, tänkte göra det först och sedan se om det finns anledning att vara förbannad.
Till dig med mac:
Det är OSX du är ute efter. Och OSX fungerar till PC med.
Till dig med Norton:
Alla antivirus ligger kvar på något sätt. Googla efter uninstaller norton. Ett särskilt program som vet var grejerna ligger kvar och spökar.
Skicka en kommentar