04 januari 2018

Medborgarlön riskerar slå ut samhällets svagaste

I ett samhälle utan skyddsnät blir medborgarna tvingade att söka arbete för att få pengar till livets nödvändigheter. Det låter hårt, men har faktiskt vissa fördelar också. Det tvingar människor att aktivera sig. Det tvingar människor att komma ut i sociala sammanhang där man måste umgås med andra människor. Människan är trots allt ett socialt djur. Vi behöver umgås. Vi behöver aktivera oss. Mycket av de psykiska åkommorna vi ser idag hänger ihop med detta, liksom mycket av problemen med att integrera att invandrare.

Medborgarlön har ett nobelt syfte, men det finns stor risk att det kommer förvärra situationen för ett antal människotyper. Tänk de som redan idag helst sitter inne och spelar dataspel. Eller de som håller sig inne p.g.a. ångest eller depression. Det är människor som i högsta grad behöver komma ut och aktivera sig. Med en medborgarlön försvinner det sista incitamentet att söka sig ut.

Människan är ett socialt djur, men också duktiga på att undvika det uppfattat  obekväma och tråkiga. Tyvärr vinner unvikandebeteendet ofta, vilket kan ha förödande effekter. Medborgarlön riskerar göda detta beteende och ytterligare förvärra situationen för dessa redan svaga personer.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Joakim sa...

Jag förstår vad du menar. Men problemet är att personer med olika former av funktionshinder, fobier eller depressioner likafullt stannar inne och spelar dataspel, oavsett om de har ekonomisk trygghet eller inte. De sticker huvudet i sanden medan skulderna och betalningsanmärkningarna tornar upp sig. Jag känner en hel del av dem och har varit och nosat där själv. Jag tror definitivt på medborgarlön, att aktivera människor är liksom en fråga utöver detta. Vi ska ha en ekonomisk grundtrygghet som medborgare i landet. Sen ska det givetvis finnas instutitioner och ideella parter som verkar för att människor blir delaktiga inom olika områden.