10 juli 2016

Twitter ett demokratiproblem

Twitter är medias älskling och politikerna har såklart hakat på för att få en direktkanal till journalisterna (för så många väljare tror jag inte hänger på Twitter). Jag tycker dock att det är problematiskt att politiker använder Twitter i syfte att uttrycka sina åsikter. Reflektera över detta:
  • Det är lätt att posta ogenomtänkta åsikter, speciellt i stundens hetta när man är upprörd över något och känner att man behöver uttrycka sig.
  • En tweet kan vara svårt att passa in i det större sammanhanget för den som inte är insatt i hela diskussionen och/eller användarens historik och bakgrund.
  • Få saker låter sig helt uttryckas genom 140 tecken, allra minst något så komplicerat som politik. Det blir således mest populistiska uttalanden och oneliners.
Det känns inte direkt som en optimal plattform att föra politik på, så man kan fråga sig varför politiker håller på med det så mycket. Speciellt när insatserna är så höga.

För givetvis gör meningsmotståndare och "granskare" sitt yttersta för att misstolka det politiker säger. Och vi ser det om och om igen. Ett ogenomtänkt eller misstolkat tweet och så går mediedrevet igång.

Ett antal politiker har redan tvingats avgå eller göra avbön pga ett tweet. Jag tycker att vi måste fråga oss om det verkligen är ett sådant klimat vi vill ha i politiken?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: