08 maj 2016

Sex anledningar att INTE köpa en elcykel

En del av mig tilltalas av elcyklar. Det tar något bra och gör det lite bättre. Ett modernt personligt transportmedel. Nu när tekniken börjat mogna är det lätt att känna sig lockad. Men så kommer jag på varför det ändå inte är något för mig.
  • Ljudet: När man blandar in en motor blir det såklart lite extra ljud. Men vissa elcyklar kan ha väldigt irriterande och jobbiga ljud som jag aldrig skulle stå ut med. Jag skulle aldrig köpa en elcykel utan att först kunnat testa den noga.
  • Batteriet: Detta är nog det jag ser som det största problemet. Nu måste nu hålla på att dra med dig ett batteri hem varje dag för att sätta på laddning. Sedan är ju frågan hur länge batteriet håller? Och vad kostar det att ersätta (om det ens finns att få tag på vid den tidpunkten)?
  • Stöldbegärlighet: Det säger sig själv att en elcykel är extra stöldbegärlig. Och förutom själva cykeln så är batteriet förmodligen väldigt attraktivt, så det bör man plocka med sig överallt när man lämnar cykeln.
  • Fusket: Det är sällan det är så fruktansvärt tungt att cykla att man verkligen behöver knuffhjälp. Visst, för den som har många mil till och från jobberkan jag gå med på att det ger utökade möjligheter till cykelpendling. Men för dom avstånd det handlar om för mig, under milen, skulle det mest kännas som fusk. Fusk på så vis att man lurar sig själv på, då cykling ju är en välkommet motionstillskott för dom flesta. (En lite anekdot: Ibland på morgonen ser jag en snubbe som viner fröbi på sin elcykel. Han använder aldrig pedalerna själv, och har för det mesta bara ena handen på styret, för den andra håller han ciggen i...)
  • Priset: Billiga är dom minsann inte. Och man vill förmodligen undvika de nedre prisklasserna då de med största sannolikhet är Kina-import med usel hållbarhet och icke-existerande reservdelar (jämför med eu-mopeder).
  • Komplexitet: En vanlig cykel är för det mesta en enkel konstruktion som vem som helst förstår sig på och kan meka med. Elcyklarna är desto mer komplicerade. Det är mer som kan gå söder och det är mer som du inte kan laga själv.
  • Bonus: Tydligen ska elcyklar vara väldigt tungdragna utan elmotorn, så tillvida att det lär finnas cyklarna med "finessen" att de kan hjälpa till när man går med sin cykel. Låter som att det kan bli en ganska tung cykeltur hem om batteriet tar slut av någon anledning...
Sammanfattningsvis tycker jag att man tagit en väldigt enkelt och nyttigt konstruktion och gjort till ett desto mer komplext och stressfyllt ägandeskap. För mig skulle en elcykel eventuellt kunna vara ett alternativ om jag cyklat många mil varje dag. Men inte som ersättare av min enkla fritidscykel.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: