03 december 2013

Ett skattesystem byggt på brist på tillit

Om du frågar folk på stan hur mycket de tycker är lagom att betala i skatt och vad dom tror att dom betalar i skatt brukar svaret bli runt 30%. Det är ganska långt från det verkliga skattetrycket som  snarare ligger på 45-60% beroende på inkomst. Varför är det så stor skillnad? Antagligen för att många skatter är "gömda" och det som syns är just den kommunala inkomstskatten som brukar ligga runt 30%. Samtidigt skulle jag tro att 30% är en nivå som känns rimlig för de flesta. Då bidrar man med en ansenlig del av sina intjänade pengar, men inte så mycket att det känns som att man blir blåst på sina hårt intjänade pengar.

Problemet är att staten inte litar på den vanliga svensson. Det ligger på arbetsgivarna att administrera löner och betala in skatt och arbetsgivaravgifter. Att anförtro inbetalningarna till den enskilde medborgare är inte att tala om. Antagligen för att risken att folk inte skulle betala in skatterna är för stor. Tyvärr stämmer det nog. Men bristen på tillit är så stor att man istället sett till att gömma så mycket av skatterna som möjlig.

På tal om arbetsgivaravgifter och moms så finns det några konstiga saker med dessa osynliga avgifter. Om det är bra att anställa, varför har vi då arbetsgivaravgifter? Själva namnet sänder helt fel signaler och straffar så att säga den som vill anställa. Dessutom handlar det egentligen inte om avgifter för arbetsgivaren, utan uppskjutna sociala avgifter. Enskilda företagare betalar istället "egenavgifter". Det är ett mycket mer talande namn med tanke på syftet. På samma sätt är moms en underlig konstruktion. Konsumtion sägs vara bra och t.o.m. nödvändig för välfärdssamhället. Varför läggs det då en avgift på just konsumtion? Det uppmuntrar ju snarare till att spara sina pengar. Sedan har vi den enorma administration som tillkommer för att upprätthålla momsen, där alla företag måste bolla runt inkommande och utgående moms i all oändlighet. Lägg därtill orättvisan i att vissa branscher är undantagna full moms.

Skattesystemet är ett väldigt komplicerat system. En vanlig person har inte en chans att förstå det mycket längre än det jag pratat om hittills. Dom flesta bryr sig inte. Men för den som förstår sig på systemet finns det genvägar, trick och sätt att ta sig runt skatter. Det innebär att den med kunskap eller pengar i princip kan köpa sig fri från stora mängder skatt, samtidigt som vi vanliga medborgare tvingas slita för brödfödan och snällt betala de höga skatterna som är meningen. Det komplicerade systemet leder till ett djupt orättvist system där eliten i klassisk ordning har privilegier som få andra. Trovärdigheten för ett sådant system är inte stor och kan bara återställa genom att konstruera ett helt igenom busenkelt och transparent system som är lika för alla.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: