07 maj 2012

Skulle du klara att döda din egen mat?

Jag kommer ihåg ett program på tv där stjärnkocken Jamie Oliver besökte en gård och skulle tillaga en rätt med fårkött. Köttet kom från gården själv, och Jamie fick själv i uppgift att slakta ett djur, något han aldrig gjort tidigare. Efter att ha fångat fåret och fått ner det på marken täckte han för ögonen och höll det stilla tills att det lugnat sig. Sedan stack han en vass kniv i strupen och lät fåret blöda till döds (vilket går snabbt). Det var en märkligt stillsam och på ett konstigt sätt vacker scen som jag minns det. Det här djuret hade levt ett bra och fritt liv på gården, och avslutade det på ett snabbt och värdigt sätt. Det är stor skillnad mot den industrialiserade djuruppfödningen.

Den moderna människan köper sitt kött styckat och paketerat i små svarta desinfekterade lådor. Skulle det finnas något som påminner om blod i paketet väljer vi helst ett annat. Att själv döda ett djur förefaller som något taget ur en annan värld, trots att det inte är mer än hundra år sedan detta var en självklar del av livet.

Jag har aldrig dödat ett större djur, men om jag fått chansen hade jag sannolikt tagit den. Inte för att jag egentligen vill döda, men jag tror att det är en mycket nyttig upplevelse. Vi behöver få prova på den sidan av verkligheten också. En vän till mig som fick frågan var dock negativt inställd och skulle absolut inte vilja döda ett djur. Jag tror att han är ganska representativ. Dom flesta vill bara ha sina färdigpaketerade köttbitar och inte tänka mer på det. Att äta kött är ett moraliskt dilemma. Alla vet om det, men de flesta väljer att undvika problematiken och fortsätta som tidigare.

För att kunna motivera sitt levnadssätt tror jag att det är nyttigt att reflektera över frågorna. Men också den praktiska verkligheten med besök på slakterier och djuruppfödare är värd att överväga. Större insyn i branschen skulle sannolikt ställa högre krav på producenterna och leda till högre etik, vilket jag tror dom flesta hade varit glada över.

Ett första steg kanske skulle vara att lantbrukare erbjöd privatpersoner att välja ut ett djur att köpa och sedan själva fånga in det och avliva det? Frågan kvarstår dock. Skulle du klara att döda din egen mat?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: