02 mars 2012

Intryck av Windows 8 Betan och kommentarer om vart Microsoft är på väg

Efter att ha lekt med Windows 8 Cosumer Preview i VirtualBox i några timmar tänkte jag skriva ner några tankar om det jag stött på. Jag förutsätter att den som läser detta har någorlunda koll på vad som är nytt i åttan.


Metro & Gränssnittet
 • Den nya startskärmen ersätter klassiska startmenyn. Varför är det ingen som verkar förstå, inte jag heller. Mitt första intryck är att den är rörigare och svårare att hitta saker på. Saker är mer undangömda och det behövs fler steg för att hitta. Men jag ska inte döma ut den helt, eftersom jag inte använt den så mycket. Eftersom den kör i fullskärm ryms det potentiellt mycket på skärmen samtidigt, vilket är en poäng när man ska hitta bland programmen. Samtidigt är det rörigare och inte lika strukturerat som klassiska menyer. Det jag dock har problem med är att så fort du vill in på "startmenyn" eller du vill söka efter något, så transporteras du till helskärmsläget. Jag tycker det är lite distraherande att hela desktoppen ersätts, jämfört med en startmeny som bara lägger sig över skrivbordet.
 • Metro är ett gränssnitt som är gjort för relativt små skärmar och kontroll med fingrarna. Att nu "tvingas" på detta i stora delar av systemet, trots att man sitter med en 24-tumsskärm och använder musen som kontrolldon, känns inte optimalt. Jag känner mig smått förvirrad av alla stora saker som flyger förbi på skärmen.
 • På en touchskärm är det naturligt att scrolla skärmen genom att dra med fingret. Det traditionella sättet att kontrollera en dator på är att dra i en scroll-lista. I Windows 8 finns både och. Men att scrolla genom att dra fungerar inte med musen. Du måste använda scroll-listen i sidan eller botten av skärmen. Varför begränsa detta? Det hade känts naturligt att kunna scrolla Metrogränssnittet med musen precis som med fingret. Lustigt nog så använder du musen på detta vis för att låsa upp den nya låsningsskärmen. Konsekvens någon?
 • I Metro-läge visas inte scroll-listen förrän man rör musen över skärmen. Det gör att det inte finns någon indikator på om det finns mer att visa. Flera gånger missade jag att det fanns mer att göra och läsa på skärmen pga detta.
 • "Metro" går att ändra färg på. Man har hela 8 valmöjligheter! Men vem har valt nyanserna? Deprimerande om något är min kommentar...
 • När man drar ut musen i hörnen på skrivbordet dyker kontrollobjekt upp. Bortsett från att detta fungerar kasst när man kör VistualBox i fönsterläge så är det ganska fiffigt. Men jag tycker inte att det fungerar helt smidigt med mus. Det är ännu en sådan sak som är bättre anpassat för touch känns det som. Ett problem jag stött på är när jag drar musen till vänster nedre hörn så dyker en miniatyr av startskärmen upp. (Detta är den nya "startknappen"). Instinktivt har jag då velat klicka på denna miniatyr, men så fort jag rör musen några pixlar bort från hörnet försvinner miniatyren...
 • I skrivbordsläget känner man igen sig. Utseendet ("aero") är ungefär som i Windows 7, bara lite plattare. Det ser väl ok om du frågar mig. Ganska tråkigt och kontrastlöst dock. Men det som jag verkligen undrar över är "basic" utseendet. Det är fruktansvärt fult! Jag misstänker dock att det har att göra med att basic bara är tänkt för att vara support till högkontrast-schemana. Dessutom är det värt att uppmärksamma att "classic" utseendet är borttaget, vilket suger om du frågar mig som föredrar detta. :-(

Övrigt om gränssnitt
 • Varför måste allt vara platt och tråkigt idag? Det är en trend man kan se bland annat hos Google och nu i Metro gränssnittet. Jag tycker att det är otydligt och tråkigt. Redan Vista saknade kontrast i färgerna, vilket gjorde det svårt att se vad som exempelvis är valt i en meny. Det är tydligt att utseende alltför ofta får gå före användarvänlighet.
 • Hela Windows 8 är som sagt enfärgat och platt, så även ikonerna. Att designa en ikon är inte lätt. På en väldigt begränsad yta ska du få in en bild som människor intuitivt förstår innebörden i. Om du begränsar antalet färger till 2 försvinner en stor del av möjligheten att uttrycka sig. Ta exempelvis ikonen för att spara. Det brukar vara en blå diskett. Just den kombinationen, en blå ruta, känner alla igen. Om du tar bort färgen blir det nästan bara en box kvar, och inte alls lika enkelt att se vad ikonen betyder. Det finns ett antal ikoner i Windows 8 som det inte framgår direkt vad det är för något. Ikoner är dock svårt att skapa, så jag ska inte klanka ner på designern allt för mycket, men jag tror definitivt inte att enfärgade ikoner hjälp dem göra tydligare ikoner. Enfärgade ikoner och gränssnitt är trendigt just nu. Jag hoppas att det blir en kortvarig trend.

Metro-Program
 • Jag provade den nya maillkienten som fanns på startskärmen, men kom inte så långt eftersom den krävde att jag skulle logga in med mitt Microsoft id. Har jag missat något, eller har dom gjort en klient som bara fungerar tillsammans med Hotmail? Det påminner om den gamla "goda" tiden när Microsoft tyckte att dom skulle göra sitt ett eget Internet istället för att följa världsstandarderna.
 • Jag laddade hem en mp3-fil för att testa att spela upp musik. Jag förväntade mig Windows Media Player, men istället startade appen "Music" i fullskärm. Det tog mig lång tid att hitta WMP. Jag trodde länge att "Music" var den nya WMP, men den gamla fanns alltså kvar (och den såg inte ut att ha förändrats från Windows 7).
 • Något som förbryllar mig är hur man gör för att avsluta ett Metro program. Jag har inte hittat något sätt i alla fall.

”Vanliga” Program
 • När man kör skrivbordet och de vanliga programmen känns det i princip som Windows 7, förutom när man måste "ut" i Metro gränssnittet för att starta ett program eller söka upp något.
 • Windows Explorer har begåvats med Ribbon gränssnittet. I mitt tycke fungerar Ribbon ganska bra i Office, men för ett enkelt program som Utforskaren känns det lite onödigt även om det är logiskt uppbyggt. Själva Explorer är annars sig likt från Win7, med dom flesta försämringar som införts efter XP är tyvärr kvar. Men! Nu finns det en "upp-knapp" för att backa i katalogstrukturen. Det tog bara 6 års klagande för Microsoft att uppmärksamma sina användares önskemål...
 • När man startar Internet Explorer första gången transporteras man till MSN. Detta är inget unikt med Windows 8 men jag måste ändå fråga mig hur bra detta egentligen är? För vad är det man ser när man besöker MSN? Reklam. Det är i stort sett allt som syns. Själva innehållet ligger så långt ner på skärmen att det inte syns utan att scrolla. Första intrycket sägs vara viktigt. Vad vill Microsoft säga oss med detta?
 • Jag provade att ladda ner ett av mina favoritprogram med Internet Explorer 10. Det första som hände var att Windows snällt "varnade" mig för att detta program inte laddas ner så ofta, så jag borde nog inte heller göra det. Jag struntade i varningen. Så programmet laddades ner och jag startade installationen. Då "skyddade" Windows min PC. Detta program känns inte igen, så jag fick inte starta det. En OK-knapp var det enda jag kan trycka på verkade det som. Men "mer information" texten såg ut som en länk, och om man klickar på den dyker helt plötsligt nya möjligheter upp, och du tillåts köra programmet "trots allt". Skyddar Microsoft sina användare, eller försöker dom leda in oss i deras AppStore där bara de som anpassar sig till 100% (och ger M$ 30% av kakan) får vara med...?
 • Jag provade att köra ett Visual Basic 6 program för att se om det fortfarande fungerar, och det gör det! Kudos till Microsoft som trots allt alltid varit bra på bakåtkompatibiliteten, till skillnad från Apple som regelbundet kastar ut gamla teknologier och på det viset effektivt gör det omöjligt att använda gamla produkter. Företag som är beroende en ett program eller folk som vill spela gamla spel göre sig icke besvär hos Apple... 

Kommentarer

Windows 8 är hårt uppbundet till Microsofts Live-tjänster. Du ska inte längre skapa ett konto i din dator, utan använder Live för att logga in. Det kan väl finnas en poäng med detta eftersom inställningar, filer och dylikt automatiskt kan synkas mellan olika datorer. Men bara för den som använder deras tjänster. För alla andra, och för alla tredjepartsutvecklare med egna produkter och idéer om hur saker och ting ska fungera känns detta mest ett fult sätt att binda upp kunderna till sitt eget ekosystem. (Precis som Apple och Google arbetar hårt på för övrigt.)

Att saker och ting är lite undangömda är inte helt konstigt. Jag vet att Microsoft vill att vi ska leta mindre och söka mer. Och visst fungerar sökfunktionen i Windows 7/8 mycket bättre än tidigare. Men jag frågar mig hur många som egentligen verkligen använder sökfunktionen i Windows? Jag misstänker att det fortfarande är lite ”poweruser” över att söka. Folk vill ha sina dokument på skrivbordet där dom enkelt kan hitta dem. 

Detta är bara mina första intryck efter att ha pillat runt lite i operativsystemet ett kortare. Det ska bli intressant att se hur jag och andra uppfattar det när det är släppt och man vant sig vid det. Också spännande blir att prova hur det fungerar på en touchskärm. Jag är dock ganska lite tveksamt till att kombinera desktop+touch i ett och samma gränssnitt. Det brukar ofta bli en kompromiss när man gör så. Apple kör exempelvis två olika operativsystem, som gör det dom är bra på var sitt håll, samtidigt som de har bra integration med varandra.Var är Microsoft på väg?

Det känns som att fokus legat på att göra ett operativsystem som fungerar på touchskärmar. Och bara det. Skrivbordmiljön är något som fått hänga med efter som det måste vara kvar. Men egentligen ville dom inte ha kvar det. För fullskärm metro apps är ju så himla häftigt! Just nu i alla fall. Men jag tror att detta är ett misstag. Microsoft starka kort är företagsmiljön. Där använder man skrivbordsmiljön, och det finns ingen anledning till att byta till metro apps. Men man tvingar i stort sett på företagen Metro, eftersom det är så integrerat i systemet och inte går att komma ifrån. Jag ser inga stora vinster med att byta från Windows 7 till 8 ur ett företags synvinkel. Däremot kostnader för utbildning. De kommer fortsätta använda skrivbordsmiljön, och det fungerar i princip likadant. Tänker MS sumpa företagsmarknaden bara för att tvunget få sin del av kakan när det gäller touchdatorer också? Det finns risk för en upprepning av XP vs Vista. Ingen ville ha Vista, så man fortsatte använda XP och krävde att nya datorer kom med XP trots att Vista funnits ute länge.

Microsoft har i mitt tycke ett stort problem. Det är att man känner ett tryck på sig att vara innovativ. I jakten på att upplevas som ett hippt företag som alltid ligger i framkanten genomför man regelbundet stora förändringar i sina program och system. Ett program får inte lov att likadant ut som föregående version, även om det under ytan förbättrats. Det måste synas, och Microsoft måste vara först med att lansera en ny grafik stil. Men varför ändra på saker som fungerar? I mitt tycke genomför dom massvis med mer eller mindre genomtänkta förändringar som inte fungerar bra alls. Men det får ske i innovationens namn. Utseende före funktionalitet.

Jag tror att Microsoft är rädda. Deras monopolställning är inte längre lika självklar. Apple dominerar den mobila marknaden och tar andelar på datorfronten. Google och Facebook dominerar nätet. Microsoft vill vara med och leka. Men vill folk leka med dom?Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,, ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med dig.
Microsofts nya linje tycker jag inte om. Det har blivit ungefär som Ubuntu med sitt nya Unity-gränssnitt, de flesta lämnade Ubuntu och gick över till Linux Mint.