18 juni 2018

Inte högutbildad? Då är du inte värd något i Sverige

Det har länge varit en målsättning för Sverige att så många som möjligt ska utbilda sig på högre nivå. Motsatsen till högutbildad arbetskraft får väl ses de som utför s.k. enkla jobb. Det är något som framförallt vänstern ser ner på. Det är inte värdiga jobb. Målet måste vara att utbilda sig vilket leder till någon slags frigörelse.

Underförstått är att alla kan utbilda sig. Vilket rent praktiskt faktiskt är sant i Sverige. Men inte lika sant om man tittar på saker som läshuvud, intresse, vilja, och andra personliga egenskaper. Alla är helt enkelt inte gjorda för att bli akademiker. Vissa trivs bra med kroppsarbete. Andra tycker inte det är värt mödan att utbilda sig. Långt ifrån alla har läshuvud, och måste då jobba extra hårt för att (förhoppningsvis) ta examen. Att plugga på högskola är trots allt en ganska tuff utmaning, både sett till vad man behöver prestera men också sett till att klara av att ta in all kunskap rent intellektuellt. Är det värt den mödan? Klarar alla verkligen av att tillgodogöra sig all kunskap? Andra är skoltrötta och behöver ett antal år i arbetslivet innan läslusten kommer tillbaka.

Oavsett anledning finns det och kommer alltid finnas ett stort antal personer i vårt land som saknar högre utbildning. Jag funderar på hur dessa människor känner sig när politikerna hela tiden påpekar hur dåligt det är med enkla jobb. Att hela tiden bli påmind om att vi svenskar bör utbilda oss för att vara goda medborgare och hjälpa landet i den hårda världskonkurrensen.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: