Polisens arbetstid tas alltmer upp av grövre brottslighet så som mord. Det är förståeligt att en mordutredning tar tid. Men polisens resurser är inte obegränsade. Från Skåne rapporteras nu om att polisen officiellt prioriterar bort vardagsbrottslighet som stölder, inbrott och misshandel, för att kunna fokusera på att lösa de grövre brotten. Polisens uppklaringsfrekvens har sjunkit i tio år, och är nere på 14%. Detta lär inte ändra på den trenden.
Att mördare hittas och straffas är såklart önskvärt. Men om polisen måste prioritera så frågar jag mig om det är rätt att prioritera bort vardagsbrott framför de grövre brotten? Jag tänker som så att vardagsbrotten drabbar ett stort antal människor enbart i egenskap av den volym det rör sig om. Ett mord drabbar däremot bara ett fåtal personer, ofta dessutom personer från den kriminella världen som valt en livsstil.
För att samhället ska fungera behövs tillit och förtroende för rättsstaten. Om "alla" drabbas av små men ack så förarliga brott, samtidigt som vi läser om mord var och varannan dag, kommer otryggheten öka. Detta ser vi redan. Det finns också stor risk för medborgargarden, gated communities och andra fenomen som kommer göra samhället kallare och ogästvänligare.
Om polisen däremot skulle prioritera småbrotten, så att "alla" kommer i kontakt med polisen som också förhoppningsvis löser dessa brott, kommer vi tryggheten öka och majoritetssamhället må bättre. Att mördare går fria är förvisso inte önskvärt. Men denna grövre brottslighet drabbar lyckligtvis sällan vanliga människor. Låt gängen ta död på varandra så länge det inte drabbar oss andra, typ. Det låter hemskt och väldigt cynisk, men jag undrar om det inte vore den bästa lösning i en situation där man måste prioritera. Vilket polisen alltså redan gör, fast på ett sätt som drabbar alla oss laglydiga som den istället borde skydda.
Intressant? Andra bloggar om: polisen, brottslighet, laglöshet, mord, vardagsbrott, prioritera, inbrott, medborgargarde
06 december 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar