Sci-Fi är en roligt genre eftersom allt är möjligt. Själv tycker jag om Star Trek TOS (originalet) med Kirk, Spock och resten av gänget. Oftast baserar Sci-Fi sig på verkligheten och vetenskapen som finns tillgänglig när det skrivs, som man sedan utökar med fantasifulla uppfinningar. Men som blir (ibland pinsamt) uppenbart i efterhand är man nästan alltid begränsade av den teknologi och allmänna stämning som finns när man författade sina historier. I fallet Star Trek TOS är det numera en stor del av charmen att exempelvis se hur dom tänkte sig att datorerna kunde fungera, och hur otroligt 60-tal allt ser ut trots att det ska vara futuristiskt.
Det finns en hel hög med olika Star Trek serier och filmer. Problemet är att dessa inte alltid går ihop. Författarna har inte alltid tagit hänsyn till gamla avsnitt och filmer för att skapa ett sammanhängande universum med korrekt tidslinje. Det här irriterar Star Trek fans, som ju tillhör de mer engagerade av sitt slag. Men fansen klurar på hur man ska få det att passa ihop, och med mer eller mindre fantasifulla lösningar har man lyckats pussla ihop en tidslinje, som givetvis kontinuerligt revidera allt eftersom mer data blir tillgängligt i nya serier. Men såklart går det inte att få en perfekt tidslinje, eftersom grundmaterialet från början är felaktigt.
Problematiken känns igen om man tittar på kristna apologeter. Att försöka få bibeln alla böcker och texter att passa ihop som en trovärdig källa är en omöjlig uppgift. Precis som Star Trek fans måste använda sin fantasi till bristningsgränsen för att få sitt universum att passa ihop, så måste även kristna (och andra religioner) göra för att få sin teologi att hålla ihop. Prästerna gör naturligtvis sitt yttersta för att undanhålla denna fakta från sina undersåtar, men sätter man in sig i materialet är det ganska uppenbart en omöjlig uppgift att ta sig an med hedern i behåll.
Intressant? Andra bloggar om: teologi, religion, apologeter, kristendom, fantasi, star trek, tos, sci-fi, tidslinje
PS: Live long and prosper.
06 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar