Vad avgör när du köper program och spel till din dator? För mig finns ett stort avgörande: Jag väljer hellre shareware än program från större företag. Jag ska försöka redogöra för varför.
Först en kort introduktion. Shareware är ett koncept som funnits ganska länge. Det går ut på att man får lov att ladda ner och prova programmet innan man köper det, till skillnad från retail, där du måste välja program utifrån en kartong i butikshyllan och eventuella recensioner som du har snappat upp. Redan här finns alltså en stor fördel med shareware. Du vet vad du får, och behöver inte riskera att köpa något som du inte har behov av, eller som inte fungerar på din dator, eller som inte gör det du vill, osv.
Shareware utvecklas vanligtvis av mindre företag, och ett sätt att hävda sig i konkurrensen är att ha lägre priser. Dom flesta ligger runt 10-30 dollar, vilket är mycket prisvärt jämförelsevis. Betyder det lägre priset att dom är sämre? Nä, det tycker jag inte. Många program är avancerade och i samma klass som sina dyrare rivaler. Det är klart att inte alla är det, men man får förvånandsvärt mycket för sina pengar. Dessutom finns det möjlighet till nischmarknader med väldigt specialiserade program som stora företag aldrig skulle få för sig att göra.
En stor fördel med shareware är den personliga kontakten man kan få med utvecklaren. Det är inte alls ovanligt att man kan skriva till supporten och få svar direkt från den person som gjort programmet. Det ger garanterat bättre svar än från en helpdesk som läser innantill! Om du överhuvud taget får något support alls. Hos Microsoft m.fl. måste man upp med kortet för att komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig om det uppstår problem med programmet du redan betalat för...
Hur ofta uppdateras ditt favoritprogram? Dom flesta stora tillverkare av program har fasta datum för uppdateringar, och tenderar att vara ganska oflexibla. Shareware utvecklare uppdaterar istället programmen när man har lust, eftersom man inte är uppbunden på samma sätt som ett stort företag. Bli inte förvånad om du skriver till en shareware utvecklare och rapporterar en bugg, och får ett svar inom en dag tillsammans med en uppdatering som fixar buggen!
Jag tycker man ska tänka på var ens pengar går när man köper ett program. Om du köper ett kommersiellt program från ett stort, multinationellt företag, så kommer dina pengar bla gå till marknadsföring, patenttvister, advokatkostnader, direktörslöner, stajlade kontorsbyggnader och en massa annat som man inte tänker på. Köper du shareware så går pengarna ofta direkt ner i fickan på den som gjort programmet. Jämför med att musikartister får pengarna istället för skivbolaget.
Konceptet shareware finns även inom spelbranschen, fast det kallas oftast inte för shareware nuförtiden. Den marknad som växt fram kallas ibland för "casual gaming" eller indie ("independent developers"). En ny term som dykt upp är MicroISV, där ISV står för "Independent Software Vendor"). Det finns mängder med småbolag som försöker överleva i branschen. Deras spel är oftast lite mindre och enklare än dom större retail titlarna, men håller ofta hög klass och har stort spelvärde. Tänk bara på att försöka köpa spelen direkt hos utvecklaren, istället för hos de portaler som också säljer spelen. Portalerna tar nämligen större delen av intäkterna (~75%) så genom att köpa direkt från utvecklaren egen sajt stöder man dom bättre.
Förutom shareware finns det så klart olika typer av freeware, både "open" och "closed source". Likheten med shareware är att dom oftast drivs i liknande former, dvs enskilda användare eller små företag. Ofta finns det möjlighet att donera små summor pengar till utvecklarna. Jag tycker det kan vara värt att tänka på här vad ens pengar går till. En liten summa här betyder mycket mer än en större summa till ett stort företag. Kanske gör din donering att privatpersoner kan samla sig mod och bryta sig loss från sin nuvarande arbetsgivare och start ett eget företag och förverkliga sin dröm!
Intressant? Andra bloggar om: shareware, freeware, mjukvara, utveckling, program, ladda ner, download, open source
21 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det finns också gott om program som är helt gratis som i många fall är precis lika bra som program du behöver betala för. Jag har samlat en massa gratisprogram hos mej, Välkommen, om du är nyfiken.
Skicka en kommentar