28 oktober 2006

Ang. "Unga kvinnor tar bort blygdläpparna"

Expressen skriver i en artikel idag om den nya "trenden" bland unga tjejer; att förminska sina blygdläppar av estetiska skäl. Till att börja med vill jag uttrycka min bestörtning över detta. Vad är det för ideal som gäller idag egentligen? Själv tycker jag att alla blygdläppar är vackra, oavsett storlek och utseende. Men den riktiga anledningen till att jag postar detta är för att påpeka den dubbelmoral som finns i Sverige. Lotti Helström, gynekolog och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm säger:

"Kosmetisk förminskning av blygdläpparna är detsamma som könsstympning."

Artikeln skriver också att Danmark nyligen har antagit en ny lag:

"Alla ingrepp på de kvinnliga könsorganen som inte är terapeutiskt motiverade är straffbara."

Det intressant här är den enade kritiken mot alla former av ingrepp i en flickas/kvinnas könsorgan. Svensk lagstiftning tillåter tex inte ens sk prickning, en form av "symbolisk omskärelse", trots den minimala form av ingrepp som det är.

Samtidigt är det fullt lagligt att göra ingrepp på en pojkes penis och skära bort stora mängder friskt vävnad. Man behöver inte ens vara utbildad läkare för att göra det! Är det bara jag som ser dubbelmoralen här? Jag har sagt det tidigare (här, här och här) och säger det igen: Lagen om könsstympning måste göras könsneutral! Alla barn har rätt till ett intakt könsorgan, vare sig man är född med en penis eller vagina!

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , ,

23 oktober 2006

Islamic Center i Malmö vill börja med Könsstympning!

Sydsvenskan berättar idag att Islamic Center, moskén i Malmö, vill börja ta hand om omskärelse av pojkar. Först och främst konstaterar jag Sydsvenskan fortfarande skriver "omskärelse" istället för det med rättvisande ordet "könsstympning". Ett kön är lika mycket värt, oavsett om det tillhör en pojke eller flicka!

I "lag om omskärelse av pojkar" står följande att läsa:

"Pojkens inställning till ingreppet skall så långt det är möjligt klarläggas. Ett ingrepp får inte utföras mot en pojkes vilja"

Det är en omöjlighet att informera ett spädbarn om vad man tänker utsätta det för. Och även ett äldre barn (i artikeln pratas det även om 6-åringar) har inte förmåga att kunna sätta sig in i vad det innebär. Däremot är barnet väldigt påverkbart av sina föräldrar och kommer göra det dom vill. Det enda rimliga är att förbjuda omskärelse till dess att man är 18 år och själv kan fatta sina beslut!

Islamic Center säger detta:

Samtidigt vet vi hur viktig traditionen med omskärelse är.

Däri ligger en viktig sak. Det enda som motiverar till omskärelse är tradition. Det bekräftas av lagtexten:

Med omskärelse avses i denna lag ett sådant kirurgiskt ingrepp i syfte att helt eller delvis avlägsna förhud runt penis, som inte anses utgöra hälso- och sjukvård i den mening som avses i hälso- och sjukvårdslagen.

Och frågan är då: Ska vi tillåta barnmisshandel i Sverige bara för att föräldrarna har det som tradition? Det finns redan en lag som förbjuder detta, men bara på flickor. Det är dags att en gång för alla GÖRA LAGEN OM KÖNSSTYMPNING KÖNSNEUTRAL!

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , , ,

20 oktober 2006

Islamismen är FÖR segregrering!

I Sydsvenskan fortsätter Ekelunddebatten som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det senaste inlägget handlar om islamismen, och jag fann det väldigt intressant att läsa. Det lyfte fram en bild av islamismen som för mig var delvis ny. Kanske för att det är inte är pk att diskutera. Kanske för att det inte varit helt tydlig innan. I vilket fall som helt är det en viktig insikt, som man måste ta hänsyn till i debatten. Om man bortser från detta riskerar alla försök att främja integration att misslyckas.

"Det islamistiska projektet innehåller sålunda en motsägelse. Å ena sidan bygger det på goda ideal som handlar om att hjälpa människor att upprätthålla den sociala ordningen i livet och få dem att, utifrån ett religiöst perspektiv, leva i en meningsfull gemenskap. Å andra sidan är islamisterna för en modell där man anser att bästa sättet att genomföra detta är att separera muslimer från alla andra medborgare i en parallell religiös offentlighet. Islamister är alltså inte motståndare till segregation. Tvärtom är det ett tillstånd man eftersträvar."

Hela debattinlägget finna att läsa här.

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , ,

14 oktober 2006

Samhällstjänst passar bättre än fängelse ibland.

Skandias före detta personaldirektör Ola Ramstedt dömdes igår till två års fängelse. Domen ska visserligen överklagas, men jag vill ändå ta upp fallet som ett bra exempel på en person som inte borde sitta i fängelse enligt mig.

Som jag ser det har fängelse några olika funktioner. Dels själva staffet såklart. Men också att hålla människor som anses vara farliga borta från sammhället (i kombination med vård & rehabilitering). Ramstedt har begått ett brott, och det ska han straffas för. Men är han en farlig person som måste hållas borta från sammhället? Det tror jag inte.

Ett bättre straff hade varit samhällstjänst. Låt honom arbeta för samhället all sin lediga fritid i tio års tid. Det borde vara lika kännbart. Samhället skulle spara mycket resurser och få tillgång till gratis arbetskraft.

Det finns ingen anledning att spärra in personer som inte är farliga. Samhällstjänst är ett humanare alternativ som ger tillbaka till samhället, och borde därför användas istället för det trubbiga fängelsestraffet.

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , ,

12 oktober 2006

Och Nobelpriset i litteratur går till... Who cares?

Dom senaste dagarna har årets Nobelpristagare presenterats. Idag är det dags för litteraturpristagaren att presenteras. Och som vanligt är uppståndelsen stor. Vem ska få årets pris? Spänningen är olidlig! Eller inte...

Jag kan inte förstå denna uppståndelse kring just litteraturpriset. Vad är det som är så speciellt med just detta pris? Att skriva konstiga och dåliga böcker framstår som viktigare än att ägna årtionden till att forska fram upptäckter som främjar mänskligheten!

Författare i all ära, men dom riktiga hjältarna är forskarna som får pris för sin revolutionerande upptäckter som kan förbättra livet för oss alla!

Uppdatering: Årets pristagande forskare har i Sydsvenskan blivit tillägnade en halv sida var i tidningen. I dagens tidning var det så dags för litteraturpriset. Men här var det inte tal om någon futtig halvsida, utan total åtta helsidor! Helt galet...

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , ,

11 oktober 2006

SJ-tåg (var) alltid försenade!

Detta inlägg är en gammal insändare som jag skrev för några år sedan. För att samla mina debattinlägg på ett och samma ställe publicerar jag den nu på min blogg. Den är inaktuell, men samtidigt ett tidsdokument som förhoppningsvis syns bättre på min blogg.

---

Jag pendlar varje dag med SJ tåg mellan Malmö och Helsingborg. Tåget är jämt försenat, och när jag läste en artikel i Kupé (SJs gratistidning) om hur duktiga SJ är på att hålla tiderna tröttnade jag och gjorde en liten undersökning på egen hand. Under två veckor skrev jag upp avgångs och ankomsttider. Resultatet är knappast förvånande: ALLA tåg var försenade! Och jag betraktar detta som två helt normala veckor. Lever inte riktig upp till de 93% tåg som ska hålla tiden enligt artikeln i Kupé...

Sammanlag försening för min del räknat på ankomstider till slutdestination under två veckor: 4 timmar 17.5 minuter! Då är inte väntetider för missade anslutningsbussar medräknat. Om tåget är mer än 9 minuter försenat på hemvägen missar jag nämligen min buss och måste vänta i 20 minuter på nästa. Sammanlagt förlorade jag alltså under dessa två veckor nästan 7 timmar fritid p.g.a. av tågstrul!


Avgång Malmö (Norrut)
Tidtabell: 8:25
Ankomst Helsingborg (Norrut)
Tidtabell: 9:20
Ankomst Helsingborg (Söderut)
Tidtabell: 18:15
Avgång Helsigborg (Söderut)
Tidtabell: 18:18
Ankomst Malmö (Söderut)
Tidtabell: 19:04
Måndag 4/8 5.5 7 2.5 7 11
Tisdag 5/8 1 2 10 12 35
Onsdag 6/8 19 18.5 5.5 7 10.5
Torsdag 7/8 14.5 10 8 8.5 16
Fredag 8/8 3.5 5.5 21.5 23.5 32.5
Måndag 11/8 2 8 3.5 6.5 11
Tisdag 12/8 -1 4 37 36.5 45
Onsdag 13/8 ? ? 6 6.5 8
Torsdag 14/8 1.5 3.5 1.5 6.5 12.5
Fredag 15/8 4 13.5 1.5 2.5 4
Summa:
72 (+?) 97
185.5

Noteringar:

  • Tidsreferens: Klockor uppsatta på tågstationerna.
  • Tidtabeller hämtade på Internet / Skånetrafikens reseplanerare.
  • Tabellen anger skillnad (försening) i minuter jämfört med tidtabellen.
  • Notera Tisdag 12/8: Tåget gick en minut för tidigt. Stackas dem som inte kom med... (Tåget var dock försenat vid ankomst till Helsingborg!)
  • Onsdag 13/8 missade jag morgon-tåget pga försenad stadsbuss(!)
  • Största försening: 45 minuter!
  • Genomsnittlig försening: 13.5 minuter.
  • Alla datum refererar till år 2000.

Andra bloggar om: , , ,

10 oktober 2006

Intressant debatt om (sd):s framgångar och integrationspolitiken.

På Sydsvenskans kultursidor pågår just nu en debatt om integrationspolitiken och framgångarna för (sd) i valet. Fredrik Ekelund skriver om problemet sett från den "vanliga" Malmöbons synvinkel. Bra läsning tycker jag, så därför rekommenderar jag den till andra!

Debatten hittar du här.

Jag länkar ovan till första inlägget. Följande inlägg finns i marginalen till höger på sidan, men notera att dom ligger huller om buller, så kolla datumet på varje sida...

Intressant.se pingat. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

05 oktober 2006

Om Värdegrunder

"I hell-mans" värld skriver att det ska startas en ny, kristen tv-kanal. Den har fått namnet Värdekanalen.

Värdekanalen. Smaka på det namnet. Kristna verkar ha fått för sig att dom har ensamrätt på moral och värderingar i dagens samhälle. Idag pratar dom inte så mycket om religion, utan man har (sannolikt av taktiska skäl) istället börjat prata om den "Kristna värdegrunden". Precis som att icke Kristna skulle ha en sämre moral och etik! Det är såklart bullshit, och dessutom löjeväckande om man betraktar den kristna historien, med krig, korståg, häxbränningar, abortmotstånd, sekter och andra förkastliga saker...

Jag skulle vilja påstå att jag själv tex har bättre värdegrund än många kristna. För jag delar alla moraliska tankar om som dom kristna är så stolta över. Desutom har jag en liberal inställning till andra människor och deras synsätt och rättigheter, och det är något som inte precis florerar inom kristendomen, eller många andra religioner heller för den delen...

Andra bloggar om: , , , ,

03 oktober 2006

Omskärelse = Könsstympning = Barnmisshandel = Lagligt i Sverige!

Lisa Falk har skrivit ett bra inlägg som argumenterar mot omskärelser av pojkar. Rekommenderad läsning. Passa även på att läsa mitt inlägg som jag skrev för några månader sedan, och om den dåliga respons jag fick från riksdagspartierna i denna fråga.

Det är dags att ta upp detta ämne till debatt så att det en gång för alla kan förbjudas i Sverige! Jag uppmanar alla att ta ställning mot detta fasansfulla ingrepp så att politikerna får upp ögonen för det! Förhoppningsvis har den nya regeringen bättre omdöme än den gamla, och ser till att förbjuda all form av könsstympning, oavsett kön. Jag kommer i alla fall fortsätta skriva om detta ämne tills det är utrotat!

Uppdatering: Ett annat bra inlägg.

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , ,